INDICATIV/NUMAR PROIECT
– cod SMIS 2014+ 152610
TIP PROIECT (NATIONAL/INTERNATIONAL)
EUROPEAN
CADRU DE FINANTARE
Proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune prin
Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020
VALOARE PROIECT
Valoarea totală a contractului: 246.055.486,28 lei;
Valoarea totală eligibilă: 244.202.172,28 lei;
Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune:
207.571.846,45 lei.
BENEFICIAR
ADMINISTRATIA NATIONALA DE METEOROLOGIE
Sos. Şos. Bucureşti-Ploieşti nr.97, sector 1, cod 013686
Manager de proiect:
e-mail: relatii@meteoromania.ro
DURATA
23 de luni, respectiv între
01.02.2022 – 31.12.2023.
OBIECTIV GENERAL
dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale
OBIECTIVE SPECIFICE
Investiția se referă la achiziția a 7 (șapte) sisteme radar Doppler în bandă S, cu dublă polarizare, incluzând dezvoltarea și implementarea unui sistem centralizat de colectare, prelucrare și diseminare a datelor radar, achiziția și instalarea generatoarelor de rezervă pentru asigurarea energiei electrice. Radarele vor fi instalate pe 7 turnuri noi, pe terenurile aflate în administrarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din: București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma-Târnaveni, Craiova-Cârcea, Oradea–Dealul Vântului, Timișoara.
Radarele vor funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) pentru a furniza informații referitoare la informatii referitoare la detecția și monitorizarea structurilor noroase generatoare de precipitații abundente și fenomenelor meteorologice severe asociate.
Finalizarea Contractului de achiziție publică de proiectare și execuție lucrări nr. 4773 din 23.09.2022, încheiat intre Asociere RARTEL S.A. – LEONARDO Germany GmbH şi Administrația Națională de Meteorologie R.A. – „Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)”, din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO”
Investiția va consta în achiziția, montarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei rețele de detecție a fulgerelor alcătuită din maxim 16 senzori distribuiți pe întreg teritoriul României astfel încât să se asigure atât acoperirea optimă cât și o rezervă activă (back-up), împreună cu infrastructura aferentă (stâlpi, sisteme de protecție, GPS, sisteme de transmisie date).
Senzorii rețelei de detecție a fulgerelor vor fi amplasați în locațiile stațiilor meteorologice aflate în administrarea ANM, conectate în VPN: Tulcea, Adamclisi, Iași, Târgu Ocna, Buzău, Giurgiu, Suceava, Fundata, Caracal, Batoș, Polovragi, Sighetu Marmației, Bozovici, Săcueni, Arad și Roșia Montană.
Rețeaua de detecție a fulgerelor va fi integrată în infrastructura ANM, va detecta descărcările electrice produse pe întreg teritoriul României și în proximitatea acestuia și va furniza date care vor fi utilizate în activitatea operativă a compartimentelor specializate din cadrul ANM.
Obiectivul investiţiei este axat pe modernizarea infrastructurii WAN şi LAN din cadrul ANM, prin instalarea de echipamente active și pasive de rețea la sediul central din Bucuresti, sediile Serviciilor Regionale de Prognoză a Vremii (SRPV) din Sibiu, Bacău, Timișoara, Craiova, Cluj, Constanța si respectiv locațiile radarelor meteorologice din Bârnova, Medgidia, Bobohalma-Târnăveni și Oradea.
Modernizarea acestor sisteme va asigura îmbunătățirea activităților operaționale de prognoză și avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severă; de asemenea, activitatea operativă va beneficia astfel de un sistem modern, actualizat, care să ofere meteorologilor previzioniști informații în timp real, într-un mediu IT securizat.
Obiectivul general al achiziției este acela de a înlocui echipamentele de măsurare a parametrilor meteorologici, depășite moral și tehnologic, cu unele de generație nouă. Achiziția va contribui la mărirea volumului și tipurilor de date meteorologie colectate prin instalarea de echipamente noi (80 de stații noi), de ultimă generație, completarea celor existente și care să măsoare și alți parametri meteorologici. (140 traductori de timp prezent si vizibilitate orizontală, 156 sisteme de vizualizare și determinare a genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, 16 ceilometre pentru monitorizarea structurii verticale a sistemelor noroase, 120 de traductori pentru măsurarea stratului de zăpadă.) În acest mod, întreaga rețea de stații meteorologice automate va fi formată din echipamente din aceeași generație sau apropiată.e terenurile stațiilor meteorologice aflate în administrarea ANM.
Obiectivul investiției este asigurarea continuității furnizării de date satelitare în timp real de la sateliții geostaționari din seria MTG(METEOSAT Third generation) și de la sateliții polari orbitali (Metop-SG, NPP, NOAA). Modernizarea sistemului actual de recepție și prelucrare a datelor de la sateliții meteorologici prin instalarea unui nou sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor va permite o mai bună monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente și va îmbunătăți calitatea avertizărilor de tip nowcasting. De asemenea, noul sistem va contribui direct la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România.
Sistemul va fi implementat la sediul central al ANM din București.
Investiția vizează asigurarea unui flux de date permanent de la sateliţii Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel 5P, foarte utile pentru identificarea zonelor afectate și evaluarea impactului fenomenelor extreme și ale dezastrelor naturale generate în special de precipitații abundente și de secetă în România. Sistemul va asigura o capacitate optimă de prelucrare şi stocare a datelor, pentru extragerea de informații utile în timp aproape real.
Sistemul va fi implementat la sediul central al ANM din București.
Înființarea Centrului Agrometeorologic Regional va contribui la creșterea calității si operativității deciziilor care se vor lua în derularea activității de agrometeorologie la nivelul Asociatiei Regiunii (RA VI) – Europa a OMM.
Echipamente IT DATA CENTER, sistem de videoconferință, licențe software, servicii dezvoltare SOFTWARE – 3 aplicații software dedicate
4 iunie 2024
Semnarea Contractului de achiziție publică de produse pentru Obiectivul 7B „Echipamente IT DATA CENTER, sistem de videoconferință, licențe software, servicii dezvoltare SOFTWARE – 3 aplicații software dedicate” din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO”
Centrul Agrometeorologic Regional va contribui la determinarea impactului vremii şi climei asupra sistemelor agricole existente și viitoare precum și acțiunile necesare pentru asigurarea sustenabilității pe termen lung a sistemelor agricole în cadrul RA VI. Centrul va oferi țărilor europene date și informații agrometeorologice relevante, cum ar fi umiditatea solului și fenologia plantelor, buletine și produse/servicii agrometeorologice, precum și activități suport de formare profesională si perfectionare.
Centrul Agrometeorologic Regional va permite dezvoltarea cooperării pentru schimbul de expertiza, produse și tehnologii agrometeorologice dezvoltate de diferite centre globale de cercetare și excelență în agrometeorologie și cercetări aprofundate pentru înțelegerea efectelor schimbărilor climatice și a variațiilor climatice sezoniere și interanuale asupra securității alimentare, incluzând efectele datorate fenomenelor meteorologice extreme asupra sistemului atmosferă-sol-plantă, cu impact asupra producțiilor agricole.
Investiția cuprinde următoarele componente:
REZULTATE PRECONIZATE
Centrul va avea ca scop îmbunățatirea cooperării între Serviciile Meteorologice și Hidrologice Naționale din cadrul RA VI, de a spori pregătirea profesională a expertilor în domeniu și de a facilita încheierea de parteneriate benefice la nivel european și internațional, în vederea implementării cu succes a programelor și proiectelor de cercetare în direcția reducerii efectelor datorate încălzirii globale și schimbărilor climatice.
Printre activitățile care se vor desfăsura în cadrul Centrului, un loc fruntaș îl ocupă și activitățile de training și pregătire profesională continuă a specialiștilor în domeniul agrometeorologiei și științelor conexe, precum și a tinerilor cercetători. Schimburile de experiență și exemplele de bune practici, precum și stagiile de training vor fi încurajate atât la nivelul Serviciilor Meteorologice Naționale cât și al Centrelor Regionale de Training din cadrul OMM.
Modernizarea sistemului de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale va fi benefică pentru întreaga populație a României.
Turnuri Radar
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |